Bio

Bio


° Zottegem , 13 september 1962

opleiding : schilderen en keramiek in de Gentse Sint Lucas School of Arts en in de stedelijke academie voor beeldende kunsten in Zottegem.


Werk


. In zijn werk stelt Marc de mens en zijn collectieve geheugen op steeds figuratieve wijze centraal. Oorlog is nooit veraf, maar ook het kleine alledaagse en het lichtvoetige zijn dat niet. De ondraaglijke lichtheid van het menselijke bestaan probeert hij in een eigen beeld- en vormtaal te vatten, met tegenstellingen en onverwachte wendingen als belangrijkste instrumenten. Vaak is hij daarbij kritisch, maar soms ook tracht hij de tekortkomingen van de strevende en onvermijdelijk falende mens in lyrische tederheid te omhullen. Het resultaat is speels ontlokte ontroering of voorzichtige emotie in grote en kleine, uitbundige acryl schilderwerken op vaak alternatieve ondergronden zoals di-bond of karton, maar ook in driedimensionale multimedia-installaties met een hoog filmsetgehalte.

 


Selectie prijzen en nominaties 


Grote Prijs schilderkunst stad Oostende, ID Zottegem, Grote Prijs Piet Staut schilderkunst, Getijdingen Koksijde, Prijs  schilderkunst van het Vermeylenfonds


Selectie tentoonstellingen 


België

Getijdingen (Koksijde), Eerste Biênnale  beeldende kunst aan Zee (Oostende), Biënnale van de hedendaagse kunst (kasteel van Poeke), Kunst & Zwalm, Verbeken Foundation, CAS, Artikel 27 (Heusden Zolder), Mine-art (Genk), Profuma di Mare (Oostende), Kunstenfestival Tarmax (Meerhout), Coup/e/e (Brussel), Belgisch rekenhof (Brussel), Venetiaanse Gaanderijen (Oostende), Nacht van de Musea en Galerijen (Oostende), Kasteel Cortewal (Beveren), De Kantfabriek (Ninove) , Pastorie Ressegem ID, Cantaertfabriek (Zottegem), CAST, Steengoed(Oosterzele), Air Biekorf (Brugge), Haleluia (Bree), Rerum novarum (Lier), Fairhurst (Manchester), Monnikenhoeve (Vilvoorde), Kunstenfestival (Damme), Bozar (Brussel), Alleluja (Bree), Artistmeeting Knokke,  


Engeland, Nederland en Frankrijk


Beurzen : BAD Gent, Art Eindhoven, Amsterdam Artfair, AAF Brussels, Art3F Kortrijk, Artistmeeting Knokke.


In collecties in Ierland, Engeland, Spanje, Nederland, Duitsland en België.

 


Referenties


Hilde Vancanneyt 


Intervieuw.Hugo Brutin (kunstcriticus)


De jury prees de soepelheid van zijn schilderen, de beheersing van zijn vormentaal en refereerde heel even aan zijn kleurgebruik dat de sfeer van de schilderijen van Luc Tuymans oproept en benadert.
Zijn creatieve drang is groot en verscheiden, en beperkt zich niet tot het schilderen. Telkens bereikt hij duidelijk een niveau. Dit betekent dat hij als een boeiend kunstenaar mag worden aanzien met tal van beeldende mogelijkheden en een eigen kijk op een plastisch verhaal, dat in ruime mate put uit wat de dagelijkse ervaringen, zijnde wezens en dingen, monumenten in de brede betekenis van het woord, en sensibiliteit, aanbrengen.


Maelstroom (dichter) 


Koppensnellers, ossarium, Issis, Al-Qaida, Deash,...gecontainde trofeeën...dit alles zit vervat, gevat in het werk van Marc Galle.

De mens(heid) gevangen in zijn irrationele kooi van vooroordelen, waanideeën, machtshonger.  Aangevreten door zoutige golfslag.  Onderaan groenbronsige tranen.

Een sculptuur met ankers in het klassieke emotionele en spirituele Symbolisme, weg en weer geschud, gewiegd naar de rationele reeksen van het Minimalisme.  Idee, vormgegeven door onvoorspelbare natuur, tentakels naar Arte Povera. 

 

Onzichtbaar onder water, Diepsee gevaarte, recto verso, aanschouwbaar door een donkerzwart masker, beschermend tegen vervuilend fijn stof en bijtend mosterdgas die Kunst verstikken tot enge elitaire transacties.