Bio

Marc Galle

______________________________________________________________________

Tasten naar licht / naar kleren voor

al deze gekwetste schoonheid

Marc Galle is geboren in Zottegem op 13 september 1962 en woont en werkt in zijn ateliers in Zottegem en in Oostende. Hij volgde kunstopleidingen in de Gentse Sint Lucas School of Arts en in de stedelijke academie voor beeldende kunsten in Zottegem. In 2010 betrok hij met vriendin Nadine een Oostends herenhuis uit de belle epoqueperiode, dat hij omdoopte in kunsthuis ’t Grijze Huis, naar de karakteristieke gevelkleur. Sinds de voltooiing van de restauratie in 2012 organiseert Marc in dit kunsthuis een viertal keer per jaar tentoonstellingen met eigen werk en met werk van anderen.

 

In 2012 won Marc een door de stad Oostende uitgeschreven wedstrijd beeldende kunsten met zijn drieluik Home(Un)Made, dat in de Venetiaanse Gaanderijen werd tentoongesteld (zie foto).

 

Home(Un)Made

De jury prees de soepelheid van zijn schilderen en de beheersing van zijn vormentaal, en stelde dat zijn kleurgebruik de sfeer van de schilderijen van Luc Tuymans oproept en benadert.

 

Sindsdien nam Marc Galle regelmatig deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland en haalde hij diverse selecties en ereplaatsen in kunstwedstrijden.

In 2016 openden Marc en Nadine een tweede kunsthuis in het Zuid-Oost-Vlaamse Zottegem, in het café dat zijn grootouders vroeger uitbaatten. Hij doopte dit kunsthuis dan ook kunsthuis deCafe. Ook in dit huis organiseert hij een viertal expo's per jaar.

 

Marc Galle gaat in zijn figuratieve schilderijen vooral met acrylverf op zoek naar wat hij het collectieve geheugen van de mens noemt. Hij focust vaak op de donkere kanten van de geschiedenis. Filosofie en engagement zijn nooit ver weg, al steekt ook wel eens een canvas de kop op dat flirt met de kleine, grappige kanten van diezelfde mens.